Ett hett fullmäktige, när kommunens budget antogs

Den 18 juni fällde Salas Bästa den trötta Socialdemokratiska ledningen i Sala kommun. Alliansens budgetförslag andades inte så mycket mer framtidstro, men det fanns definitivt ljuspunkter, vilket vi tog fasta på. Det tråkiga med båda förslagen är att de är så ofullständiga och inte tar greppet kring viktiga frågor i vårt samhälle, i vårt Sala!

I Salas Bästas budgetförslag som vi kommer att bygga vårt valmanifest på och som kommer att presenteras för väljarna i valrörelsen så siktade vi in oss på både stora och små reformer och satsningar.

 • Bygg ut cykelvägarna (Sala-Sala damm, Sala-Kila, inne i Sätra brunn, Sala-Sorf och Ransta-Kumla kyrkby). Nu får det vara slut på halvmesyrer och värdelös säkerhet för våra cyklister och i synnerhet barn!
 • Höjda lärarlönerna för att attrahera och bibehålla bra lärare i Sala med 1 000 kronor per månad (utöver avtalslöneökningarna).
 • Renovera Vallaskolan för 30 miljoner istället för att riva Valla och Lärkbacksskolan och bygga nytt för 100-150 miljoner kronor som Socialdemokraterna föreslog.
 • Bygga en ny idrottshall för 25 miljoner, och helst hitta en befintlig tom lokal som vi kan anpassa också. Och vi vill göra det innan förvaltningen hinner verkställa Socialdemokraternas beslut om att bygga ett omklädningsrum för 12 miljoner på Lärkan, detta ska ju så klart göras samtidigt med ett hallbygge för att få bästa möjliga ekonomi.
 • Bygga en Skateboardpark och en hundrastgård, sammantaget c:a 2,5 miljoner.
 • Ransta får en ny och modern skola som möjliggör bättre utbildningsförutsättningar.
 • Varmsätra skola får sin efterlängtade matsal.
 • Förstärkt vårdsatsning på Jakobsbergsgården för att möjliggöra fler vårdplatser.
 • Lindgården i Kila renoveras för 25 miljoner och resurser sätts in för att återöppna anläggningen.
 • Stärkt näringslivsarbete med som mest 2 miljoner kronor extra (utöver nuvarande 3,3 miljoner). Sala, liksom ett stort företag, måste ha en organiserad och effektiv marknadsföring både innanför och utanför kommungränserna för att få locka till ytterligare bosättning och etablering.
 • Stora satsningar på tillgänglighet m.m.

Salas Bästa har väldigt bra förslag vilket grundar sig på att vi varit lyhörda för medborgarnas förslag och behov under längre tid, varit delaktiga i diskussionerna med förvaltningarna och under åren som gått format ett bra gäng i partiet som spottar fram idéer och vrider och vänder på problem för att få dem att passa i ”byråkratpuzzlet”. Detta har varken (S) eller (C) med sina stora ekonomiska resurser lyckats med tycker jag. Vi kommer att återkomma med bra förslag för att få i gång på mer bostadsbyggande vad det avser fler hyresrätter och billigare kommunala tomter.

Är det möjligt att genomföra våra förslag rent ekonomiskt? Ja! Vi har t.o.m. en starkare budget än vad Sossar och Alliansen har för nödåret 2015. En av de viktigaste skillnaderna är att vi inte bär i väg i stora centraliserade skolbyggen och skolrivningar som Socialdemokraterna föreslagit. Där sparar vi in c:a 100 miljoner som vi tar en mindre del av och bygger ut t.ex. Idrottshallar, renoverar Lindgården, satsar på skolan, vården och så vidare. Jag vill redovisa här nedanför de olika budgetförslagens utfall (samtliga beräknade av Sala kommuns ekonomikontor) så att du själv kan jämföra:

Salas Bästa gick fram med ett eget budgetförslag som visade på +15,6 miljoner år 2015, +48 miljoner 2016 och +72,8 miljoner 2017.

Socialdemokraterna hade budgeterat för +12,1 miljoner för 2015, +52,5 miljoner 2016 och +84,9 miljoner 2017.

Alliansen hade budgeterade för +14,1 miljoner år 2015, +46,8 miljoner 2016 och +79,9 miljoner 2016.

De fullständiga förslagen finns på den här hemsidan: http://www.sala.se/Global/1%20SALA%20KOMMUN/11%20Protokoll-kallelser/01%20KF/2014/140618/KF%20%C3%A4rende%204%202014-06-18.pdf

Reflektioner från kommunullmäktige den 18 juni 2014

I debatten så insåg vi rätt snabbt att våra fem mandat inte kunde slå vare sig de röd-grönas 19 mandat eller Alliansens 19 mandat, och det behövdes 23 för seger (enkel mattematik). Därför lade vi ett nytt förslag som gick ut på att ta Alliansens förslag (som hade med att Lindgården öppnas, Vallaskolan inte rivs m.m) och lade till många av våra bra idéer som vi trodde skulle kunna få ledarna för Alliansen eller för Socialdemokraterna att sätta sig ner med oss och kompromissa fram ett förslag.

Tyvärr så fick vi inte det utfallet utan blev istället beskyllda av kommunalrådet för att vara ”en farlig förbindelse” och ”Hoppjärkor”. I nästa andemening så berättade Per-Olov Rapp (S) om hur underbart det varit att samarbeta med Alliansen sedan hösten 2012 och att han fått lov att kompromissa med Carola Gunnarsson (C) om makten. Vem minns väl inte sossarnas förslag till skattehöjning våren 2013 som drogs tillbaka när han insåg att han inte skulle få majoritet för förslaget och där sossarna sen antog Alliansens förslag som sitt eget (!?). Det slutade i vart fall på ett överskott på 60 miljoner i kommunens budget….. snacka om att inte veta vilket ben man ska stå på…

Salas Bästa har gett stöd till två budgetar tillsammans med Socialdemokraterna (2011 och 2012) och vi har avstått från att rösta 2013 då Alliansen och Socialdemokraterna tillsammans lade en budget. Nu när budgeten skulle klubbas år 2014 så valde vi att stödja Alliansen, vilket tydligen väckte väldigt sura miner från andra hållet. Sandlådenivå tycker jag.

Jag vill dock förtydliga en sak: Salas Bästa sökte i två veckors tid kontakt med företrädare för båda blocken för att inför fullmäktige kunna arbeta fram en kompromiss, inte ett svar… inte ett enda svar fick vi tillbaka. Vad säger det om de sittande och styrande blocken? De vill i varje fall inte Salas bästa.

Budgetprocessen fungerar så att vi har en chans att ändra budgeten i november. Och då har vi förhoppningsvis ett bättre valresultat, för Salas bästa!

Annonser

Om marcusanderssonpolitiker

Marcus Andersson är 32 år gammal och är intresserad av samhällsutveckling, politik, historia och ekonomi. Marcus brinner för att Sala kommun ska utvecklas och växa. I februari 2010 så var han med och grundade det nya lokala partiet Salas Bästa (SBä) som tog hem nästan 11 procent av rösterna i kommunvalet och som numera bedriver oppositionspolitik mot Socialdemokraterna, centerpartiet m.fl.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ett hett fullmäktige, när kommunens budget antogs

 1. Theander skriver:

  Bra jobbat Marcus! Låt inte gubbarna bli för bekväma…alla behöver utmaningar för att göra sitt bästa. Hoppas vi ses snart över en öl..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s